alt-image

Word lid van de VVMC

 • We zijn een onafhankelijke vakbond
 • Zichtbaar en aanwezig op de werkvloer
 • Juridische ondersteuning voor onze leden
 • Korte lijnen binnen onze organisatie
 • Belangenbehartiging op individueel & collectief niveau
 • Grote betrokkenheid binnen het werkveld
Lid worden van de VVMC

Jouw voordelen als lid

Meepraten

Meepraten

Als lid van de VVMC heb je een stem aan de onderhandelingstafel en daarmee grip op je eigen toekomst.
Informatie over je cao

Informatie over je cao

Hoe staat het ook alweer in de cao? Hoe verlopen de cao-onderhandelingen? Via de VVMC ben je altijd als eerste op de hoogte. We communiceren het laatste nieuws over je cao via onze website, via Signalen, social media, de VVMC-app en de cao-nieuwsbrief.
Trekhaak.magazine en meer

Trekhaak.magazine en meer

Trekhaak.magazine wordt 4x per jaar uitgegeven en wordt op onze website gepubliceerd. Daarnaast zijn we actief op diverse social media en beschikken we over een eigen app.
Persoonlijke ondersteuning

Persoonlijke ondersteuning

Leden van de medezeggenschap (OR, OC of Vestigingscommissie) of Persoonlijk Belangenbehartigers zijn er voor al je problemen. Als VVMC-lid kun je altijd terugvallen op de belangenbehartigers binnen je afdeling.
Stakingsuitkering

Stakingsuitkering

De VVMC zoekt altijd in de eerste plaats naar een manier om samen te werken, maar soms is het nodig om actie te voeren. Als het tot een staking komt, ontvang je van de VVMC een stakingsuitkering.
Deskundig door ervaring

Deskundig door ervaring

We zijn de grootste categorale vakbond binnen de spoorsector en hebben als geen ander de kennis en inzicht om problemen die je tegenkomt tijdens je werk aan te pakken. Bijna alle leden, bestuursleden en vertegenwoordigers zijn gewoon werkzaam op de trein en op het station, net als jij.

Antwoord op je vragen

Of het nu een vraag is over je salaris, uitkering, ziektekosten, vakantiedagen of overwerk, voor alles hebben of zoeken we een passend antwoord. Stuur een e-mail naar ons secretariaat, vraag een Persoonlijk Belangenbehartiger om hulp of kijk op onze website. Daar zijn we voor!
Advies en rechtshulp bij problemen

Advies en rechtshulp bij problemen

Problemen zijn er om opgelost te worden. We ondersteunen in eerste instantie binnen de afdeling, maar als de situatie er om vraagt zullen we ook een beroep doen op juridische ondersteuning.

Veelgestelde vragen

Als je nog een opleiding volgt bij het ROC of STC Group betaal je geen contributie voor het lidmaatschap. Vanaf het moment dat je een salaris krijgt, betaal je wel contributie.

Dan word je direct toegevoegd aan de afdeling die hoort bij de regio waar je werkt. Als je niet ouder bent dan 30 word je ook lid van de JOR. Hiermee krijg je een extra podium om je stem te laten horen. Vanaf het moment dat je salaris ontvangt zal je ook een contributie betalen voor je lidmaatschap.

Jazeker. Er zijn wel wat verschillen met een gewoon lidmaatschap. Zolang je nog op school zit ontvang je bijvoorbeeld geen salaris. Het lidmaatschap is daarom gratis. Wanneer je een arbeidscontract krijgt bij een werkgever word je toegevoegd aan de afdeling van de regio waar je gaat werken. Vanaf dat moment ga je ook contributie betalen. Tot je 30e kun je lid blijven van de JOR, daarna word je automatisch lid van de VVMC.

Als je in de leeftijd bent van 16 tot en met 30 jaar en functioneel te maken hebt met het rijden van treinen en/of reizigers bij een spoorwegonderneming in Nederland en personen die daartoe opgeleid worden op een ROC of bij de STC-Group kunnen lid worden van de JOR. Onder een spoorwegonderneming worden begrepen alle bedrijven die vervoer per rail tot hun activiteiten kunnen rekenen.

In 2016 begonnen diverse vervoerders met een nieuw aannamebeleid. Hierbij werd ook een opleiding tot machinist gestart, op de scholen ROC en STC Group. Als gevolg hiervan ontstond er een nieuwe doelgroep in de spoorsector: die van tussen de 16 en 25 jaar. Om hierop in te spelen richtte de VVMC de JOR op. Deze organisatie richt zich op jongeren tussen de 16 en 25 jaar in het algemeen en de studenten aan de ROC en STC in het bijzonder.

Ja, dat is mogelijk. Je behoudt alle rechten van het lidmaatschap, maar je kunt geen beroep meer doen op juridische ondersteuning.

Jazeker. Trekhaak.magazine wordt 4x per jaar uitgegeven en wordt op onze website gepubliceerd. Hierin staan verhalen uit het veld, verslagen van belangrijke bijeenkomsten, geschiedenisverhalen en nog veel meer.

De JOR is de jongerentak van de VVMC. Als lid van de JOR ben je volwaardig lid van de VVMC, maar heb je een aparte afdeling voor alle zaken waar jongere collega’s mee te maken krijgen. Ook kun je al lid worden tijdens je opleiding, in dat geval hoef je geen contributie te betalen. Kijk voor meer informatie op de pagina van de JOR.

We houden ons bezig met alle thema’s die voor onze leden van belang zijn. In het bijzonder focussen we ons momenteel op de volgende thema’s:

 • Arbeidsomstandigheden en CAO
 • Bijeenkomsten en acties van de VVMC
 • Het coronavirus en de regels op de trein en op de wal
 • Pensioenvoorzieningen in het heden en in de toekomst
 • Sociale- en spoorwegveiligheid
 • Wet- en regelgeving rondom het spoor
 • Het eindbod van NS

We hebben Persoonlijk Belangenbehartigers die je bij elk arbeidsrechtelijk conflict kunnen bijstaan. Kijk voor meer informatie op onze pagina voor persoonlijke belangenbehartiging.

Als je functioneel te maken hebt met het rijden van treinen en/of reizigers bij een spoorwegonderneming in Nederland kun je lid worden van de VVMC. Onder een spoorwegonderneming worden begrepen alle bedrijven die vervoer per rail tot hun activiteiten kunnen rekenen.

Je dient na aanmelding minimaal 1 jaar lid te blijven en na dat jaar bedraagt de opzegtermijn twee maanden.

We gaan bij de VVMC uiterst zorgvuldig om met je gegevens. Kijk voor de precieze uitleg over wat we doen met je gegevens in ons privacybeleid.

Momenteel zijn we actief bij NS, Arriva, Breng, Connexxion, verschillende goederenvervoerders, Qbuzz, HSTV, Keolis, NedTrain en ProRail.

Als je overstapt van de FNV naar de VVMC zeggen we desgewenst jouw lidmaatschap op. Je bent dan meteen lid en kunt profiteren van alle voordelen van het lidmaatschap. Lopende juridische kwesties worden meestal niet door ons overgenomen.

Je kunt je aanmelden via de pagina 'lid worden'. Na het invullen van het aanmeldingsformulier krijg je zo snel mogelijk een bevestiging van je aanmelding. Als je medewerker bent van NS dan wordt de contributie na ingang van het lidmaatschap automatisch ingehouden van je salaris. Ben je werkaam bij een andere vervoerder? Dan dien je een machtiging af te geven voor voor automatisch incasso van de contributie. Je krijgt hiervoor een machtigingskaart toegestuurd.