Dit is de VVMC

De onafhankelijke categorale vakbond

De VVMC is ook na 50 jaar nog steeds dé toonaangevende categorale en tevens grootste vakbond in de spoorsector. We staan naast je op de werkvloer en achter je bij conflicten. We zijn er voor jou en met jou. Met én voor elkaar.

Onze kernwaarden

Betrouwbaar

Betrouwbaar

We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen
Onafhankelijk

Onafhankelijk

We zijn onafhankelijk. Ons karakter is dienstverlenend.
Collectief

Collectief

We doen het samen, met én voor elkaar.
Solidair

Solidair

Samen staan we sterker. We zijn solidair met onze leden.

De missie van de VVMC

De VVMC is ook na ruim 50 jaar nog steeds dé toonaangevende categorale en tevens grootste vakbond in de spoorsector. We zijn ontstaan om ontevreden NS-machinisten een stem te geven. Zij voelden zich door de gevestigde vakbonden niet gehoord, en in dat opzicht is er nog maar weinig veranderd. Vandaar dat de VVMC nog onverminderd belangrijk is voor het personeel op de trein en op de wal. We ondersteunen onze leden bij arbeidsconflicten, voeren cao-onderhandelingen en komen op voor hun collectieve en persoonlijke belangen. Bovendien kijken we altijd met een kritisch oog naar het beleid van de diverse railorganisaties. We stellen hierin altijd een duidelijke lijn en zijn helder naar onze achterban.   

Anders dan bij andere vakbonden spreken we bij de VVMC echt de taal van de werkvloer. Dit komt omdat we ook allemaal op de werkvloer aanwezig zijn. De VVMC wordt volledig bestuurd door collega’s die zich vrijwillig inzetten voor de belangen van onze leden. We staan zowel naast als achter je.

We weten wat het is om te werken in een dubbele onregelmatigheid, om lange diensten te moeten draaien en onder welke omstandigheden. We weten hoe het beleid soms vraagtekens op kan roepen en hoe ingewikkelde machtsspelletjes soms boven de hoofden van het personeel gespeeld worden. Hier doen we dan ook niet aan mee. We hebben duidelijke standpunten, die we in gewone taal overbrengen aan de verschillende directies. Vrijwilligers dragen de organisatie. Alles wat we doen, gaat vanuit één centrale gedachte: de leden hebben het voor het zeggen.

We staan dus naast je op de werkvloer en achter je bij conflicten. We zijn er voor jou en met jou. Met én voor elkaar.

Waarom een vakbond?

Van jongere collega’s krijgen we vaak de vraag: ‘Waarom zou ik lid worden van een vakbond? Ik heb toch een rechtsbijstandsverzekering?’

Een vakbond heeft meerdere voordelen vergeleken met een rechtsbijstandsverzekering. Ten eerste: Een rechtsbijstandsverzekering is er alleen in geval van conflicten. Bij ons kun je terecht voor advies over uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over arbeidsomstandigheden, roosters, verlof, scholing, cao, beleid of sociale zekerheid. Doordat we allemaal uit het vak komen, hebben we meer kennis van deze zaken dan een rechtsbijstandsverzekeraar.

Een rechtsbijstandsverzekeraar komt je niet helpen bij gesprekken met je direct-leidinggevende als dat eens nodig mocht zijn. Een Persoonlijk Belangenbehartiger van de VVMC zal altijd tijd voor je vrijmaken voor ondersteuning bij die gesprekken.

We hebben ook rechtstreekse contacten bij iedereen die direct invloed heeft op je werksituatie. Of dit nu bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Onderzoeksraad voor Veiligheid of ProRail is. En bij ons praat je natuurlijk ook mee over het beleid en de arbeidsvoorwaarden. Zo verlies je niet de grip op je eigen toekomst.

Kortom: Een vakbond heeft vele voordelen, zoals:

 • Eén front vormen met je collega’s
 • Kennis van het vakgebied
 • Meebeslissen over je eigen toekomst
 • Direct contact met alle belangenorganisaties

Kortom: je vecht samen met je collega’s voor betere arbeidsvoorwaarden en we staan met onze kennis en middelen achter je bij een conflict. Bovendien zorgen we dat als je ideeën hebt over je arbeidsomstandigheden, we hier altijd serieus naar kijken. We zijn een echte partner.

Zo zetten we ons in voor onze leden

 • We zijn een onafhankelijke vakbond
 • Zichtbaar en aanwezig op de werkvloer
 • Belangenbehartiging op individueel en collectief niveau
 • Juridische ondersteuning voor onze leden
 • Korte lijnen binnen onze organisatie
 • Grote betrokkenheid binnen het werkveld

Dagelijks bestuur

Rob de Groot

Voorzitter

Earl Aksel

Secretaris

Henk de Kok

Penningmeester

Bekijk meer

Uitgaves & magazines

Bekijk meer
Magazine

Trekhaak nr 1 - 2023

Trekhaak Magazine #1 2023 met o.a.:

 • 3x stage hoofdbestuur
 • agressie mag nooit normaal worden
 • integriteit, gedragscode geldt voor iedereen
 • RVU NS 
Jubileumkrant VVMC 50 jaar
Magazine

Jubileumkrant VVMC 50 jaar

Trekhaak nr 1 - 2021
Magazine

Trekhaak nr 1 - 2021

Trekhaak.magazine december 2020
Magazine

Trekhaak.magazine december 2020

Trekhaak.magazine maart 2020
Magazine

Trekhaak.magazine maart 2020

Bekijk meer