Per 1 juli jl. is de reiskostenregeling van NS op een aantal punten gewijzigd.
Tot 1 juli jl. was onderstaande regeling van toepassing:
- Werknemer van wie de dienst eindigt na 24.00 uur en voor 06.00 uur of wiens dienst aanvangt vóór 06.00 uur en wiens dienst eindigt op zaterdag, zondag en feestdagen na 23.00 uur en vóór 08.00 uur of aanvangt vóór 08.00 uur komt in aanmerking voor een vergoeding indien hij niet per trein kan reizen.
- Vanaf 1 januari 2018 komt werknemer ook in aanmerking voor een vergoeding voor diensten buiten het in lid 1 genoemde tijdsvenster, mits hij normaliter met de trein naar het werk reist, maar vanwege aanvangs- of eindtijd van de dienst niet per trein kan reizen omdat de dienstregeling op zijn woon-werktraject nog niet is opgestart, of al is beëindigd. Werknemer die nooit met de trein naar het werk gaat omdat er geen woon-werk spoorverbinding is in zijn woongebied, komt niet in aanmerking voor reiskostenvergoeding buiten het in lid 1 genoemde tijdsvenster.
- Bij toepassing van lid 1 en lid 2 geldt dat er sprake is van bereikbaarheid per trein indien er een wachttijd is van maximaal 30 minuten na aankomst op standplaats tot aanvang dienst respectievelijk na einde dienst tot vertrek van standplaats.
- De maximale afstand die voor de tegemoetkoming wordt meegenomen is 75 km enkele reis, waarbij geldt dat de eerste 10 km enkele reis voor eigen rekening komt.
- De hoogte van de vergoeding is gebaseerd op de fiscaal gemaximeerde vrijstelling (€ 0,21ct per km in 2022).
- Er is sprake van bereikbaarheid per trein als er een wachttijd is van maximaal 30 minuten na aankomst op standplaats tot aanvang dienst respectievelijk na einde dienst tot vertrek van standplaats. Indien de laatste trein vertrekt binnen 10 minuten na einde dienst, wordt deze niet meegenomen bij het bepalen van de bereikbaarheid na einde dienst.
- Daarnaast wordt een generieke regeling toegevoegd waarin is bepaald dat medewerker die op een locatie werkt die niet goed met de trein bereikbaar is, recht heeft op de reiskostenvergoeding. De locaties die het betreft zijn limitatief opgesomd in bijlage 1.
- Indien medewerker voor zijn woon-werkreizen gebruik maakt van NS Reisfaciliteiten, kan geen reiskostenvergoeding worden gedeclareerd (dat betekent dat als je op een bepaalde dag reiskosten declareert, je die dag ook met eigen vervoer moet reizen en niet alsnog gebruikmaakt van NS Reisfaciliteiten!).
- Als medewerker op basis van bovenstaande in aanmerking komt voor een reiskostenvergoeding, worden vanaf 1 juli 2024 alle kilometers voor woon-werkreizen met eigen vervoer (eigen vervoer is niet per se auto, maar kan bijvoorbeeld ook te voet, op de fiets, op de scooter, op rolschaatsen o.i.d. zijn) op declaratiebasis vergoed tegen het fiscaal vrijgestelde bedrag per kilometer. De franchise van 10 km enkele reis en het geldende maximum van 75 kilometer is komen te vervallen.
Wat betekent dit nu voor de mensen die bijvoorbeeld op ca. 4 kilometer afstand wonen van hun standplaats? We proberen de gevolgen/mogelijkheden van deze wijzigingen aan de hand van een voorbeeld uit te leggen.Pieter-Jan is Hc en heeft Heerlen als standplaats. Hij woont in de wijk Heerlerbaan in Heerlen. Voor 1 juli jl. kwam Pieter-Jan niet in aanmerking voor een reiskostenvergoeding, maar met de nieuwe regeling komt hij, wanneer hij aan de voorwaarden voldoet, wel in aanmerking voor een reiskostenvergoeding.
Om te checken of Pieter-Jan zijn kilometers kan declareren dient hij zichzelf de volgende vragen te stellen:
- Begint mijn dienst voor 6.00 uur of eindigt mijn dienst na 24.00 uur (op een doordeweekse dag) of begint mijn dienst voor 8.00 uur of eindigt mijn dienst na 23.00 uur en voor 8.00 uur (op zaterdag, zondag en feestdagen)?
Is dat het geval dan mag Pieter-Jan zijn kilometers declareren.Declareren doe je met behulp van de NS Go app. De reisafstand huisadres – standplaats v.v. wordt door de app bepaald. De vergoeding bedraagt momenteel € 0,23 per kilometer.
Per 1 oktober a.s. komt er nog een mogelijkheid bij om reiskosten te declareren, maar daarover later meer.