Onderstaand wordt uitleg gegeven over de reiskostenvergoeding voor woon-werkreizen bij NS vanaf 1 oktober a.s. Je komt in aanmerking voor een reiskostenvergoeding van 23 cent per kilometer* in de volgende situaties:

  1. Je werkt op één van de locaties die zijn aangewezen omdat ze moeilijk bereikbaar zijn per trein. Deze vastgestelde locaties zijn te vinden op het HR-portaal van NS.
  1. Indien je niet werkzaam bent op een van deze locaties kom je in aanmerking wanneer je niet met de trein kunt komen en je een dienst hebt die start voor 06:00 uur of eindigt tussen 00:00 en 06:00 uur. Voor weekend en feestdagen gaat het om diensten die starten voor 08:00 uur of eindigen tussen 23:00 en 08:00 uur.
  1. Indien je normaal gesproken met de trein naar je werk komt, maar dit door de aanvangstijd/eindtijd van je dienst niet mogelijk is, dan heb je ook recht op reiskostenvergoeding als je dienst buiten het bovenstaande tijdsvenster ligt.
  1. Indien je normaal gesproken met de trein naar je werk komt, maar er sprake is van een wachttijd van meer dan 30 minuten tussen aankomst op de standplaats en aanvang dienst of een wachttijd van meer dan 30 minuten na einde dienst. Daarnaast is afgesproken dat je ook recht hebt op reiskostenvergoeding wanneer de laatste trein binnen 10 minuten na einde dienst vertrekt.

In dit nieuwsbericht willen we extra de nadruk leggen op de nieuwe regeling die ingaat per 1 oktober 2024. Als er namelijk geen recht bestaat op de reiskostenvergoeding voor eigen vervoer volgens bovenstaande voorwaarden, dan is het mogelijk om woon-werkkilometers vanuit het brutosalaris uit te ruilen tegen het fiscaal vrijgestelde bedrag per kilometer. Bij de uitruil wordt het brutosalaris met 23 cent per kilometer* verlaagd en ontvang je 23 cent netto per kilometer*. Afhankelijk van de toegepaste loonheffing resulteert dit in een netto voordeel van 11 tot 14 cent per kilometer. De fiscale uitruil wordt toegevoegd aan de NS Go app.

Indien je nooit met de trein naar het werk kun reizen, kun je bijvoorbeeld, wanneer een dienst doordeweeks eindigt voor 00:00 uur, gebruik maken van deze regeling. Dit is een nieuwe mogelijkheid die geldt naast de reeds bestaande afspraken. De kilometers die met de trein worden gereisd mogen niet worden uitgeruild, echter het is wel toegestaan om de kilometers die je reist naar en van het treinstation waar je op de trein stapt uit te ruilen. Wanneer je bijvoorbeeld een aantal kilometers naar een station fietst en vervolgens met de trein naar standplaats reist, mogen de fietskilometers fiscaal worden uitgeruild. Ook kilometers met bus, tram en metro mogen worden uitgeruild.

Belangrijk om te weten is dat deze fiscale uitruil wel enkele gevolgen kan hebben. Met de uitruil verlaag je namelijk het brutoloon. Dat kan gevolgen hebben voor de opbouw van de decemberuitkering, vakantiegeld en het pensioen. Daarnaast kan ook de grondslag waarover een eventuele (toekomstige) uitkering wordt berekend lager worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lagere WW- of WIA-uitkering. Het is goed om op de hoogte te zijn van deze nadelen. Aan de andere kant kan de uitruilregeling een positief effect hebben op inkomensafhankelijke toeslagen. Deze kunnen uiteindelijk hoger uitvallen. De VVMC kan geen uitspraak doen of de nadelen opwegen tegen de voordelen of andersom. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van het aantal kilometers woon-werkverkeer.

* De hoogte is gebaseerd op de fiscaal gemaximeerde vrijstelling.