JOR

Jongeren Organisatie Railvervoer

De JOR is de jongerenafdeling van de VVMC. De JOR is een afdeling van de VVMC met een eigen bestuur en met zijn eigen kaderleden, maar maakt wel integraal deel uit van de VVMC. Leden van de JOR zijn automatisch lid van de VVMC. De JOR is voor iedereen, in de leeftijd tot en met 30 jaar, die werkzaam is in de onregelmatigheid en direct te maken heeft met het rijden van treinen, en personen die daartoe opgeleid worden op een ROC of bij de STC-Group.

Asset - Alles over de Jongeren Organisatie Railvervoer
Asset - Alles over de Jongeren Organisatie Railvervoer

Waarom kiezen voor de JOR?

Kennismaken met de vakbondswereld

Tijdens je opleiding bij het ROC of STC Group kun je al kennismaken met de VVMC. Voor studenten is een lidmaatschap zelfs gratis!

Ontdek het karakter van onze vakbond

Leer de VVMC kennen en volg ook het werk van onze vakbondslieden van dichtbij. Zo leer je hoe een cao-onderhandeling werkt en hoe we helpen bij conflictbemiddeling.

Leer de juridische en praktische kant van het werk

Wet- en regelgeving is voor het werken in de spoorsector heel belangrijk. Hier leer je hoe deze regels tot stand komen en hoe we tot oplossingen komen voor conflicten.

Werk mee aan de belangen van collega’s in de sector

Als kaderlid van de JOR kun je actief meehelpen de belangen van de leden te behartigen. Je werkt dus ook echt als ondersteuner van alle leden.

Ook bij de JOR heb je altijd een stem

De JOR geeft jonge leden een stem en de mogelijkheid zich nog verder te ontplooien. Je wordt als lid van de JOR binnen de organisatie zeer serieus genomen.

Veelgestelde vragen

Als je nog een opleiding volgt bij het ROC of STC Group betaal je geen contributie voor het lidmaatschap. Vanaf het moment dat je een salaris krijgt, betaal je wel contributie.

Dan word je direct toegevoegd aan de afdeling die hoort bij de regio waar je werkt. Als je niet ouder bent dan 30 word je ook lid van de JOR. Hiermee krijg je een extra podium om je stem te laten horen. Vanaf het moment dat je salaris ontvangt zal je ook een contributie betalen voor je lidmaatschap.

Jazeker. Er zijn wel wat verschillen met een gewoon lidmaatschap. Zolang je nog op school zit ontvang je bijvoorbeeld geen salaris. Het lidmaatschap is daarom gratis. Wanneer je een arbeidscontract krijgt bij een werkgever word je toegevoegd aan de afdeling van de regio waar je gaat werken. Vanaf dat moment ga je ook contributie betalen. Tot je 30e kun je lid blijven van de JOR, daarna word je automatisch lid van de VVMC.

Als je in de leeftijd bent van 16 tot en met 30 jaar en functioneel te maken hebt met het rijden van treinen en/of reizigers bij een spoorwegonderneming in Nederland en personen die daartoe opgeleid worden op een ROC of bij de STC-Group kunnen lid worden van de JOR. Onder een spoorwegonderneming worden begrepen alle bedrijven die vervoer per rail tot hun activiteiten kunnen rekenen.

In 2016 begonnen diverse vervoerders met een nieuw aannamebeleid. Hierbij werd ook een opleiding tot machinist gestart, op de scholen ROC en STC Group. Als gevolg hiervan ontstond er een nieuwe doelgroep in de spoorsector: die van tussen de 16 en 25 jaar. Om hierop in te spelen richtte de VVMC de JOR op. Deze organisatie richt zich op jongeren tussen de 16 en 25 jaar in het algemeen en de studenten aan de ROC en STC in het bijzonder.

Ja, dat is mogelijk. Je behoudt alle rechten van het lidmaatschap, maar je kunt geen beroep meer doen op juridische ondersteuning.

Jazeker. Trekhaak.magazine wordt 4x per jaar uitgegeven en wordt op onze website gepubliceerd. Hierin staan verhalen uit het veld, verslagen van belangrijke bijeenkomsten, geschiedenisverhalen en nog veel meer.

De JOR is de jongerentak van de VVMC. Als lid van de JOR ben je volwaardig lid van de VVMC, maar heb je een aparte afdeling voor alle zaken waar jongere collega’s mee te maken krijgen. Ook kun je al lid worden tijdens je opleiding, in dat geval hoef je geen contributie te betalen. Kijk voor meer informatie op de pagina van de JOR.

We houden ons bezig met alle thema’s die voor onze leden van belang zijn. In het bijzonder focussen we ons momenteel op de volgende thema’s:

  • Arbeidsomstandigheden en CAO
  • Bijeenkomsten en acties van de VVMC
  • Het coronavirus en de regels op de trein en op de wal
  • Pensioenvoorzieningen in het heden en in de toekomst
  • Sociale- en spoorwegveiligheid
  • Wet- en regelgeving rondom het spoor
  • Het eindbod van NS

We hebben Persoonlijk Belangenbehartigers die je bij elk arbeidsrechtelijk conflict kunnen bijstaan. Kijk voor meer informatie op onze pagina voor persoonlijke belangenbehartiging.

Als je functioneel te maken hebt met het rijden van treinen en/of reizigers bij een spoorwegonderneming in Nederland kun je lid worden van de VVMC. Onder een spoorwegonderneming worden begrepen alle bedrijven die vervoer per rail tot hun activiteiten kunnen rekenen.

Je dient na aanmelding minimaal 1 jaar lid te blijven en na dat jaar bedraagt de opzegtermijn twee maanden.

We gaan bij de VVMC uiterst zorgvuldig om met je gegevens. Kijk voor de precieze uitleg over wat we doen met je gegevens in ons privacybeleid.

Momenteel zijn we actief bij NS, Arriva, Breng, Connexxion, verschillende goederenvervoerders, Qbuzz, HSTV, Keolis, NedTrain en ProRail.

Als je overstapt van de FNV naar de VVMC zeggen we desgewenst jouw lidmaatschap op. Je bent dan meteen lid en kunt profiteren van alle voordelen van het lidmaatschap. Lopende juridische kwesties worden meestal niet door ons overgenomen.

Je kunt je aanmelden via de pagina 'lid worden'. Na het invullen van het aanmeldingsformulier krijg je zo snel mogelijk een bevestiging van je aanmelding. Als je medewerker bent van NS dan wordt de contributie na ingang van het lidmaatschap automatisch ingehouden van je salaris. Ben je werkaam bij een andere vervoerder? Dan dien je een machtiging af te geven voor voor automatisch incasso van de contributie. Je krijgt hiervoor een machtigingskaart toegestuurd.