Signalen

Stakingsoproep gezamenlijke vakbonden bij NS Regio`s West en Noordwest als eerste aan de beurt

Arbeidsomstandig- heden en CAO

Zoals jullie weten hebben de bonden vandaag een uitnodiging van NS gekregen om het CAO overleg te hervatten.

VVMC, CNV Vakmensen en FNV roepen jou en je collega’s bij NS met een standplaats in de Regio West en Noord West op tot een 24-uursstaking op vrijdag 9 september. De regio’s Oost, Zuid en Noord volgen op dinsdag 13 september en de regio Midden op donderdag 15 september. In deze nieuwsbrief lees je wat je moet doen als je gaat staken.

 

Zoals jullie weten hebben de bonden vandaag een uitnodiging van NS gekregen om het CAO overleg te hervatten. In dezelfde uitnodiging kwam NS ook met een hernieuwd CAO bod. De VVMC zal zich beraden wat te doen met deze uitnodiging. Voorlopig zijn wij van mening dat de uitnodiging van NS en de aangekondigde stakingsdagen aparte trajecten zijn.

 

Wie staken er vrijdag?

Iedereen die een standplaats heeft in de regio West en Noord West. Dus ook al werk je bij Instandhouding/NedTrain, je houdt de regio-indeling van NSR aan.

Wat zijn de tijden?

  • • Van 07.00 uur tot 06.59 uur: Instandhouding/NedTrain
  • • Van 04.00 uur tot 04.00 uur: al het overige NS-personeel

 

Per 24-uurs actie hebben stakende VVMC-leden recht op éénmaal de stakingsvergoeding, ook wanneer er twee keer een deel van je nachtdienst in de actieperiode valt. In het volgende schema is dit uitgewerkt.

 

Staken in de praktijk.

Registreren als staker doe je op standplaats bij de stakingstafel van de VVMC. Je verzekert jezelf daarmee ook van een stakingsuitkering. Over het algemeen worden stakers en werkwilligen zoveel mogelijk van elkaar gescheiden gehouden. De vakbond(en) hebben daar van tevoren afspraken over gemaakt met de directie. Is de staking voorbij en je dienst nog niet, dan meld je je bij je werkgever weer bereid om werk te verrichten. Je kunt gewoon gebruik maken van de faciliteiten als koffie, thee, toilet en locker.

 

Rijden er vrijdag treinen in regio West en Noord West?

Dat is nog niet te voorspellen. Er kunnen treinen rijden die door niet stakers of collega’s uit de niet stakende regio’s gereden worden. Wij verzoeken een ieder om goed de treinen (besmette treinen) te controleren op de aangeleverde lijst. Deze lijst wordt naar alle leden gestuurd.

 

Data andere regio’s.

Vervolgens komen de regio’s Oost, Zuid en Noord (13 september) en de regio Midden (15 september) aan de beurt.

 

Wat zijn je rechten als je gaat staken?

We hebben een Q&A gemaakt waar we antwoord geven op de meest gestelde vragen over staken. Dat overzicht wordt met jullie gedeeld.

 

Geen vrije dag.

Een staking is geen vrije dag. Een staking is tonen dat je samen sterk staat. Dat betekent dat je voor de belangen van jezelf en je collega’s gaat staan. Met je aanwezigheid op de standplaats toon je eenheid en solidariteit en de kracht van het collectief, zowel naar de werkgever als naar je collega’s en de buitenwereld.

 

Verdere info volgt.

 

Meer binnen dit onderwerp

Signalen

Partijen gaan niet in cassatie m.b.t. vonnis ontslagvergoeding bodemprocedure NS Service Stations

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Extra standplaatsbezoeken, t.b.v. het cao-onderhandelingsresultaat

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Ledenraadpleging

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Onderhandelingsresultaat CAO NS 2024-2025

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Stand van zaken cao onderhandelingen

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

NS KOM OVER DE BRUG!

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Bekijk meer