Signalen

Stakingsoproep gezamenlijke vakbonden bij NS Regio Noord als eerste aan de beurt

Arbeidsomstandig- heden en CAO

Tilburg, maandag 22 augustus 2022

Stakingsoproep gezamenlijke vakbonden bij NS

Regio Noord als eerste aan de beurt

VVMC, CNV Vakmensen en FNV roepen jou en je collega’s bij NS met een standplaats in de Regio Noord op tot een 24-uursstaking op woensdag 24 augustus a.s. De overige regio’s komen daarna. In deze nieuwsbrief lees je wat je moet doen als je gaat staken.

Wie staken er woensdag?
Iedereen die een standplaats heeft in de NSR-regio Noord. Dus ook al werk je bij Instandhouding/NedTrain, je houdt de regio-indeling van NSR aan.

Wat zijn de tijden?

  • Van 00.00 uur tot 23.59 uur: Instandhouding/NedTrain
  • Van 04.00 uur tot 04.00 uur: al het overige NS-personeel

Per 24-uurs actie hebben stakende VVMC-leden recht op éénmaal de stakingsvergoeding, ook wanneer er twee keer een deel van je nachtdienst in de actieperiode valt. In het volgende schema is dit uitgewerkt.

Staken in de praktijk
Bij in dienst melding (meestal bij de ingang) word je door de werkgever gevraagd of je meedoet met de staking. Wanneer je aangeeft mee te doen met de staking, word je verwezen naar de inschrijftafel van de VVMC. 

Daar registreer je jezelf als staker, door een stakingsformulier in te vullen. Op verschillende plekken kan dit ook digitaal plaatsvinden. Je verzekert jezelf daarmee ook van een stakingsuitkering. Over het algemeen worden stakers en werkwilligen zoveel mogelijk van elkaar gescheiden gehouden. De vakbond(en) hebben daar van tevoren afspraken over gemaakt met de directie. Is de staking voorbij en je dienst nog niet, dan meld je je bij je werkgever weer bereid om werk te verrichten. Je kunt gewoon gebruik maken van de faciliteiten als koffie, thee, toilet en locker.

Rijden er woensdag treinen in Regio Noord?
Er zullen nog wel treinen rijden in de Regio Noord. Want als jouw standplaats bijvoorbeeld Utrecht is en je volgens jouw dienst naar Groningen heen en weer moet rijden, dan rijd je gewoon naar Groningen heen en weer. En de regionale vervoerders rijden op hun lijnen.

Data andere regio’s
Vervolgens komen de regio’s West (26 augustus), Noordwest (29 augustus), Midden (30 augustus) en Oost & Zuid (31 augustus) aan de beurt. Als na afloop van deze stakingen NS nog altijd niet akkoord gaat met onze cao-eisen, dan volgen in de week na de regionale stakingen vervolgacties.

Wat zijn je rechten als je gaat staken?
Wij hebben een Q&A gemaakt waar we antwoord geven op de meest gestelde vragen over staken. Dat overzicht wordt z.s.m. met jullie gedeeld.

Geen vrije dag
Een staking is geen vrije dag. Een staking is tonen dat je samen sterk staat. Dat betekent dat je voor de belangen van jezelf en je collega's gaat staan. Met je aanwezigheid op de standplaats toon je eenheid en solidariteit en de kracht van het collectief, zowel naar de werkgever als naar je collega's en de buitenwereld.

Verdere info volgt.

 

Meer binnen dit onderwerp

Signalen

NS ziet niets in compensatie

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Inhuur beveiligingsassistenten zorgt voor inkomstenderving bij de HC's. (2)

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Inhuur beveiligingsassistenten zorgt voor inkomstenderving bij de HC's.

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Noodkreet aan het adres van Wouter Koolmees!

Sociale- en Spoorwegveiligheid
Signalen

Vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat NightJet Zürich

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

We gaan door!

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Bekijk meer