Signalen

Noodkreet aan het adres van Wouter Koolmees!

Sociale- en Spoorwegveiligheid

Gistermiddag heeft de VVMC samen met andere bonden aan Wouter Koolmees duidelijk gemaakt dat er snel (aanvullende) afspraken over de sociale veiligheid moeten worden gemaakt.

 

Tilburg, 09 maart 2023

 

Gistermiddag heeft de VVMC samen met andere bonden aan Wouter Koolmees duidelijk gemaakt dat er snel (aanvullende) afspraken over de sociale veiligheid moeten worden gemaakt. Alle bonden lieten zich vergezellen door leden die als frontliners iedere dag te maken hebben met agressie. Medewerkers V&S, trainmanagers Thalys/Eurostar, trainmanagers van de Brusselaar en HC’s deden allemaal hun verhaal. De voorbeelden die over de tafel gingen van de mensen die dagelijks met hun poten in de klei staan lieten zien dat het water ze niet meer tot de lippen staat, maar dat ze inmiddels kopje onder zijn gegaan. Het werk bij V&S is niet meer te behappen door de grote tekorten en het hoge ziekteverzuim. Daar komt nog eens bij dat er steeds meer collega's vertrekken omdat ze perspectief en loopbaanontwikkeling missen bij V&S. En dat merken uiteraard ook de medewerkers aan wie V&S medewerkers ondersteuning verlenen. Na de coronaperiode zijn de lontjes korter geworden bij sommige reizigers. Het treinpersoneel merkt dit iedere dag. Cijfers laten zien dat de agressiegevallen jegens treinpersoneel explosief gestegen zijn. Veelvuldig en door alle bonden werd gistermiddag de overlast door veiligelanders en Oost-Europeanen genoemd. Zowel op de internationale treinen als op binnenlandse treinen (rondom Budel) zorgen deze groepen voor zeer veel overlast. NS wordt hier met een probleem opgezadeld die zij niet kan oplossen. Deze oplossing moet in Den Haag worden gezocht. De VVMC heeft Wouter Koolmees gevraagd om dit z.s.m. op te pakken. Dat geldt natuurlijk voor alles wat te maken heeft met de sociale veiligheid!

 

 

De VVMC gaat ervan uit dat de schrijnende verhalen die gisteren allemaal over tafel zijn gegaan duidelijk hebben gemaakt dat de medewerkers het niet meer trekken en dat er snel gehandeld moet worden. De VVMC wil zijn waardering uitspreken aan de medewerkers die gistermiddag zo eerlijk en duidelijk hun verhaal hebben gedaan. Dit moet hard binnengekomen zijn bij de aanwezige NS top. We hebben afgesproken dat we elkaar op korte termijn weer treffen om verdere procesafspraken te maken.

 

Wim Eilert

Rob de Groot

 

 

Meer binnen dit onderwerp

Signalen

Partijen gaan niet in cassatie m.b.t. vonnis ontslagvergoeding bodemprocedure NS Service Stations

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Extra standplaatsbezoeken, t.b.v. het cao-onderhandelingsresultaat

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Ledenraadpleging

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Onderhandelingsresultaat CAO NS 2024-2025

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Stand van zaken cao onderhandelingen

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

NS KOM OVER DE BRUG!

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Bekijk meer