Signalen

Massale actiebereidheid bij 5daagse estafettestaking Directie NS is aan zet.

Arbeidsomstandig- heden en CAO

Aan de vakbonden heeft NS nog niets laten horen, dus wij gaan samen met onze actieleiders verder met het organiseren van de volgende stakingen.

 

Beste vakbondsleden bij NS,

 

Succesvolle 5 stakingsdagen

De afgelopen 2 weken hebben jullie tijdens alle 5 de stakingsdagen, verspreid door het hele land, massaal gehoor gegeven aan de stakingsoproep van de vakbonden. Jullie hebben het werk neergelegd en zijn in actie gekomen voor een goede cao. Als vakbondsbestuurders kunnen wij hier kort over zijn, wij hadden dit de NS directie voorspeld en zijn trots op onze leden. Jullie zijn opgestaan en hebben met zijn allen de directie laten weten dat het roer om moet en dat jullie actie blijven voeren totdat die goede cao met eerlijke arbeidsvoorwaarden een feit is.


In de pers heeft jullie werkgever inmiddels laten weten dat zij aan zet zijn. Wij zijn blij dat de werkgever nu tot dit inzicht is gekomen, want het bleef oorverdovend stil vanuit die kant, maar tot nu toe nog geen uitnodiging gehad van NS voor een gesprek.

 

Bonden hebben nog niks gehoord, dus wij gaan door

Aan de vakbonden heeft NS nog niets laten horen, dus wij gaan samen met onze actieleiders verder met het organiseren van de volgende stakingen. Want wij weten dat jullie vastberaden zijn. Jullie stoppen pas met actievoeren, zodra er een goede cao ligt. Wij houden jullie op de hoogte.


Waar gaat het om?
Al jaren blijven jullie lonen achter op de inflatie, dat betekent dat jullie er in koopkracht op achteruit gaan. Drie vakbonden (FNV-CNV-VVMC) overleggen momenteel over de volgende stap in de acties willen in de cao afspreken dat jullie koopkracht gelijk blijft door de lonen mee te laten stijgen met de inflatie. Daarnaast verdienen jullie nu eindelijk eens een koopkrachtverbetering als waardering voor de inzet en het harde werk. Ook moet de menselijke maat terug in het bedrijf. Verlof opnemen moet weer op een normale manier mogelijk worden. Op dit moment heeft NS door het hele bedrijf heen maar liefst 1400 vacatures, die ze niet ingevuld krijgen. Van de te weinig nieuwe collega's vertrekken er opvallend veel alweer binnen een paar jaar. De reden: de zware wissel op het sociale leven, zoals 2 van de 3 weekenden tot 6 van de 8 weekenden moeten werken. Niet weten hoe laat je thuis bent. Steeds minder pauzetijd. Veel NS’ers moeten tot hun AOW-leeftijd nachtdiensten blijven werken. Vergeet ook niet dat je bij NS al een aantal jaren minder pensioen opbouwt dan wettelijk mogelijk is.

 

Dienstregeling en dienstverlening nog verder onder druk

NS heeft aangekondigd de dienstregeling structureel af te gaan schalen en er hangt een nieuwe afschaling in januari in de lucht. Ook vallen er dagelijks treinen uit omdat er een tekort aan personeel is. Reizigers die service nodig hebben staan tot uren voor de balies te wachten en mensen met een beperking krijgen veel te vaak niet de assistentie die ze nodig hebben om met het OV te kunnen reizen. Ook staat door de tekorten aan personeel, waaronder servicemedewerkers, veiligheid & servicemedewerkers en hoofdconducteurs, de sociale veiligheid gigantisch onder druk. De menselijke maat is uit het hart van het bedrijf gehaald.

 

Wil de NS weer terug naar de oude goede prestaties, dan is nieuwe aanwas nodig. En om die binnen te halen en te behouden is een goede cao cruciaal.  Drie vakbonden (FNV-CNV-VVMC) overleggen momenteel over de volgende stap in de acties. Zodra wij meer weten, laten wij het jullie weten. Wij hopen dat het niet nodig zal zijn, doordat NS wakker is geschud en bereid is om tot een goede cao te komen.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Henri Janssen & Karel de Buijzer - FNV Spoor

Wim Eilert, & Rob de Groot - VVMC

Jerry Pique & Roel van Riezen CNV Vakmensen

Meer binnen dit onderwerp

Signalen

Partijen gaan niet in cassatie m.b.t. vonnis ontslagvergoeding bodemprocedure NS Service Stations

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Extra standplaatsbezoeken, t.b.v. het cao-onderhandelingsresultaat

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Ledenraadpleging

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Onderhandelingsresultaat CAO NS 2024-2025

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Stand van zaken cao onderhandelingen

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

NS KOM OVER DE BRUG!

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Bekijk meer