Signalen
Geen koopkrachtbehoud volgens Arriva.
Arbeidsomstandig- heden en CAO
Met een tweetal keuzes en de mededeling dat koopkrachtbehoud er niet in zit, zijn we 7 december 2021 geëindigd.
Tilburg, 13 januari 2022
Met een tweetal keuzes en de mededeling dat koopkrachtbehoud er niet in zit, zijn we 7 december 2021 geëindigd. Volgens Arriva hadden ze onderhandeld binnen het mandaat wat ze hadden meegekregen en was er nog geen sprake van een eindbod. Verder werd er aangegeven dat men nog ging proberen om er nog iets bij te krijgen, maar eigenlijk was de portemonnee leeg. Tot slot nog de mededeling dat alleen vragen om geld niet goed is.
Ik weet niet hoe het bij de onderhandelaars van Arriva en Keolis gaat, maar volgens mij moet je nog steeds betalen met geld als het gaat om boodschappen, brandstof, energierekening, etc.
De onderhandelaars van de werkgevers zitten in andere loonschalen dan onze leden en vinden geld misschien niet het belangrijkste, maar onze leden staan al 2 jaar stil! Met veel begrip voor de Corona-situatie hebben zij de vorige keer een CAO geaccepteerd, maar dat kan geen 2de keer.
Waar is de waardering van de werkgevers voor hun medewerkers? In onze rondgang langs de vestigingen vorig jaar hoorden we dat keer op keer terug. De medewerkers voelen geen waardering meer en wijzen de voorstellen van de werkgevers af. Altijd staan ze klaar voor de reizigers, ook in Coronatijd. Maar wat zien ze van die inzet terug van hun werkgever? Nul komma nul. Wel wordt er veel geld geïnvesteerd in een nieuw reizigersplatform. Dat geld hadden ze ook kunnen gebruiken voor koopkrachtbehoud van hun medewerkers.
Vandaag is er weer een nieuwe onderhandelingsronde. De grote vraag is of de werkgevers nog over de brug komen of dat ze hun medewerkers richting acties duwen. We zullen het zien.
Wim Eilert | vakbondsbestuurder