Signalen

Derde onderhandelingsdag CAO NS stond voornamelijk in het teken van capaciteitsvergroting.

Arbeidsomstandig- heden en CAO

Dat NS het moeilijk heeft om met name de vacatures in te vullen binnen het Rijdend Personeel is wel duidelijk.

 

Tilburg, 25 mei

 

Dat NS het moeilijk heeft om met name de vacatures in te vullen binnen het Rijdend Personeel is wel duidelijk. Dagelijks komen de wervingscampagnes van NS voorbij. Dat het NS niet gaat lukken om de bezetting op orde te krijgen is inmiddels ook wel duidelijk. En dus zoekt NS andere wegen om de capaciteit te vergroten. Wegen die o.i. in strijd zijn met duurzame inzetbaarheid en ouderenregelingen. Wegen die de medewerkers niet gaan helpen om gezond de pensioenstreep te halen. We zetten de voorstellen van NS even op een rijtje:

 

1. Ouderenregelingen koppelen aan de AOW leeftijd (garantieloon, OW en RO worden naar achteren geschoven);

2. Langer doorwerken aantrekkelijker maken (doorwerkbonus vanaf 64 jaar voor MCN, HC en V&S);

3. Urentotaal op basis van 13 weken vaststellen (verrekening van min- en plus uren);

4. Aanwijzen van CF (NS wil door het hele jaar heen CF dagen kunnen aanwijzen);

5. Onderzoek kortere diensten (onderzoek of kortere diensten mogelijk zijn);

6. Vrijwillige 40-urige werkweek (keuze voor MCN, HC/trainmanagers, V&S en deel monteurs).

 

De VVMC heeft in een eerste reactie aangegeven dat deze voorstellen haaks staan op wat de achterban van de VVMC wil. Dit zijn geen voorstellen waarmee je gezond de pensioenstreep haalt. Met een doorwerkbonus van 250 euro bruto per maand probeert NS capaciteit te kopen. Met een urentotaal op basis van 13 weken vaststellen waarbij min en plus uren worden verrekend, kan NS de medewerkers nog flexibeler inzetten wanneer zij dat willen. Als veel medewerkers 40 uur gaan werken hoeft NS geen WTV verkoop met bonus meer voor te stellen. T.a.v. het aanwijzen van CF is de VVMC van mening dat de medewerkers hier zelf over moeten gaan. Het is hun CF dag. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kortom, NS zoekt capaciteit en flexibiliteit. En dat voornamelijk bij een groep medewerkers die zich al enorm flexibel opstellen. Na de bizarre voorstellen op de loonparagraaf zien we nu dat er ruimte wordt gezocht voor capaciteit en flexibiliteit over de ruggen van het roostergebonden personeel. En daarnaast kun je jezelf met recht afvragen of NS de huidige ouderenregelingen (of ontzieregelingen zoals sommigen het noemen) ook daadwerkelijk wel zo ziet. Regelingen die heel belangrijk zijn voor het roostergebonden personeel om het überhaupt vol te kunnen houden. NS walst hier gewoon over heen.

 

Aan het begin van de derde onderhandelingsdag heeft een groep VVMC leden de onderhandelingsdelegatie van NS toegesproken. Zij hebben duidelijk gemaakt dat de NS voorstellen over de loonparagraaf regelrecht de prullenbak in kunnen. De voorstellen worden opgevat als een belediging van medewerkers die in 2018 en 2019 voor grote (financiële) successen hebben gezorgd en tijdens de lastige Corona periode gewoon doorgewerkt hebben om andere vitale beroepsgroepen naar het werk te brengen. Door ziekteverzuim en een krappe arbeidsmarkt is de druk op deze medewerkers nu ook weer groot. Ook heeft de groep aangegeven dat ze gisteren nog met een kleine groep waren, maar dat dit heel gemakkelijk in korte tijd kan groeien naar een hele grote groep. Dat ligt aan wat de onderhandelingsdelegatie van NS doet. Als we dan vervolgens kijken naar de hierboven genoemde voorstellen, die gisteren op tafel kwamen, dan kun je niet anders concluderen dan dat NS blijkbaar op ramkoers ligt.

De volgende onderhandelingsdag staat op 22-6-2022 gepland. We gaan het zien!

 

 

Met vriendelijke groet,

Wim Eilert | vakbondsbestuurder

Meer binnen dit onderwerp

Signalen

Solidariteit 3 minuten aktie

Sociale- en Spoorwegveiligheid
Signalen

Rijdend Personeel aangevallen in trein bij Den Haag HS

Sociale- en Spoorwegveiligheid
Signalen

Bouwplaats Hoofddorp Opstel

Sociale- en Spoorwegveiligheid
Signalen

Rondgang VVMC nieuw onderhandelingsresultaat NS cao 1 januari 2024 / 1 maart 2025

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

In de vroege ochtend van vrijdag 29 maart jl. hebben bonden opnieuw een CAO resultaat met NS bereikt.

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Terug naar de onderhandelingstafel.

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Bekijk meer