Signalen

De VVMC roept Rijdend Personeel op om de veiligheid voorop te stellen.

Sociale- en Spoorwegveiligheid

Neem dus geen trein mee als er geen hc aanwezig is!

 

Tilburg, 29 juli 2022

De VVMC is zich er uiteraard van bewust dat veiligheid altijd een grote rol speelt bij de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden. Het hoort bij het vak van machinist en hoofdconducteur. Maar we zien en horen de laatste tijd ook dat er steeds vaker aan machinisten wordt gevraagd om een trein alleen mee te nemen. Dit heeft ontegenzeggelijk te maken met de bezettingsproblematiek en het hoge ziekteverzuim. De VVMC weet dat de loyaliteit naar de reizigers hoog is en dat er dan toch af en toe besloten wordt om de trein alleen mee te nemen. De VVMC roept het Rijdend Personeel op om dat vanuit veiligheidsoverwegingen niet langer te doen.

 

NS vindt het zelf ook geen goed idee. Recentelijk heeft een woordvoerder van NS aangegeven dat er nauwelijks treinen zijn die zonder hc vertrekken. Dit klopt overigens niet. Tevens geeft de woordvoerder aan dat als er geen hc aanwezig is de trein dan ook niet vertrekt. Bij dat laatste advies sluiten wij ons aan. Neem dus geen trein mee als er geen hc aanwezig is! Loop geen risico om in situaties te komen waarin de veiligheid van jezelf en van de reizigers in gevaar komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een evacuatie in een tunnel en/of vertrekken op een station waarbij het vanwege plaatselijke omstandigheden moeilijk is om in je eentje de hele trein te overzien.

 

Mocht je problemen krijgen als je een trein weigert alleen mee te nemen neem dan onmiddellijk contact op met je vakbond. VVMC-leden kunnen dan tijdens kantooruren bellen met: 013-5802768, of via een e-mail naar secretariaat@vvmc.nl.

Meer binnen dit onderwerp

Signalen

NS ziet niets in compensatie

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Inhuur beveiligingsassistenten zorgt voor inkomstenderving bij de HC's. (2)

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Inhuur beveiligingsassistenten zorgt voor inkomstenderving bij de HC's.

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Noodkreet aan het adres van Wouter Koolmees!

Sociale- en Spoorwegveiligheid
Signalen

Vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat NightJet Zürich

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

We gaan door!

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Bekijk meer