Signalen

Bezuinigingsdrift NS: wegleren met een stagevergoeding in plaats van salaris

Arbeidsomstandig- heden en CAO

Wegleren valt onder werk en dat doet een machinist in dienst van NS en in de tijd van NS.

Tilburg, 19 juli 2022

 

We weten allemaal dat NS wil bezuinigen, met name op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan de CAO onderhandelingen die tot op heden zijn vastgelopen, de adviesaanvragen die er het afgelopen jaar doorheen zijn gedrukt of het ondernemersbesluit over de BOA HC. Nu zijn bij ons signalen terecht gekomen over hoe er met ROC-machinisten wordt omgegaan nadat zij de opleiding hebben afgerond en in dienst willen treden bij NS. Dit willen wij jullie niet onthouden.

Een machinist, opgeleid op een ROC of het STC, komt bij NS in dienst als volledig bevoegd machinist. De taakgroep bij aanname is 54 en de trede is leeftijdsafhankelijk. Op z’n vroegst na 6 maanden kan hij of zij worden bevorderd naar taakgroep 55. De voorwaarde is wel dat de wegbekendheid en de materieelbevoegdheden op orde moeten zijn, zodat de machinist zelfstandig dienst kan doen. Na de bevordering naar taakgroep 55 lopen zij verder in de pas met het reguliere loopbaanpad machinist conform CAO NS.

Er doen zich momenteel situaties voor waarbij machinisten na het behalen van de opleiding niet direct in dienst treden bij NS, maar enige tijd moeten wachten voordat de daadwerkelijke indiensttreding plaatsvindt. Na een pittige opleiding is ons devies dan ‘geniet van die tijd’. Ga op vakantie, doe wat leuks, ontspan! Zeker nu in een tijd waarbij verlof moeilijk tot niet te krijgen is, raden wij aan om zeker even rust te pakken in die tijd.

NS denkt anders. Machinisten kunnen ook wegleren in die tijd. De machinist is dan niet in dienst, dus salaris is niet nodig. Wel biedt NS een stagevergoeding van 20 euro bruto per dag. Het moet toch niet gekker worden? Erg goedkoop om bij de aanstaande machinisten nog even een paar wegexamens erdoor te drukken. Wij begrijpen dat veel ‘nieuwe’ machinisten tot op het bot gemotiveerd zijn en hier gehoor aan geven. De JOR VVMC denkt echter ook aan bescherming van de medewerker. Dit zijn bezuinigingen over de rug van het personeel!

Bovendien komt hier nog bij dat bevordering, zoals hierboven uitgelegd, pas op z’n vroegst na 6 maanden kan. De machinist die al eerder aan de voorwaarden voldoet en zelfstandig dienst kan doen, zal dus niet eerder naar taakgroep 55 gaan. Ook hier valt er dus geen winst te behalen door onder een stagevergoeding te gaan wegleren. Kortom: denk aan jezelf en laat NS gewoon het salaris betalen waar je als medewerker recht op hebt.

 

Wegleren valt onder werk en dat doet een machinist in dienst van NS en in de tijd van NS.

Ben je nog geen lid van de VVMC? Meld je snel aan! Als je in opleiding bent op een ROC of het STC betaal je zelfs geen contributie!

Meer binnen dit onderwerp

Signalen

NS ziet niets in compensatie

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Inhuur beveiligingsassistenten zorgt voor inkomstenderving bij de HC's. (2)

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Inhuur beveiligingsassistenten zorgt voor inkomstenderving bij de HC's.

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Noodkreet aan het adres van Wouter Koolmees!

Sociale- en Spoorwegveiligheid
Signalen

Vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat NightJet Zürich

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

We gaan door!

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Bekijk meer