Signalen
Beste medewerkers die vallen onder de Mumo Cao, Mumo en de fictieve arbeidsschuld
Arbeidsomstandig- heden en CAO
Vakbonden FNV, VVMC en CNV komen tijdens de CAO onderhandelingen met nieuwe voorstellen om de huidige methodiek aan te pakken en te verbeteren!
Velen van jullie weten dat in deze periode van het jaar, iedereen weer energie gaat steken in zijn persoonlijke voorkeuren voor zijn persoonlijke rooster van het volgende dienstregelingsjaar. Voor jou een belangrijk moment!
Jij geeft bij het bedrijf aan hoe jij de balans tussen jouw privé en werk wilt hebben. Medewerkers die graag het 4- 5 patroon willen werken, geven dit voorafgaand aan de matching aan bij de werkgever en vullen dit consequent in.
Meer werken in de zomer:
Hoe kan het dan dat je in de zomermaanden vaak 5 of 6 dagen in de week moet werken, terwijl je dit niet hebt aangevraagd? Parttimers zien dat óók zij in de zomer juist meer moeten werken, terwijl zij door een kleiner contract liever een maximaal aantal dagen per week zouden willen werken.
In de CAO Mumo staat dat diensten en blokken zo over het jaar worden verdeeld dat over het hele jaar gerekend de gemiddelde werkweek van 36 uur wordt bereikt.
Dit betekent dat jij over het jaar heen pieken en dalen krijgt in jouw rooster. Tijdens de pieken (vooral de zomermaanden) moet je veel werken, in de dalen (november t/m februari) krijg je minder inzetten en ben je dus meer vrij. Het bedrijf maakt aan de hand van deze pieken en dalen een berekening inzake hoeveel personeel er moet worden ingezet, deze berekening heeft direct invloed op jouw definitieve rooster!
Min-uren en plus-uren:
CAO Mumo gaat uit van een 5 daagse werkweek en gaat ook uit van een gemiddelde werkdag van 8 uur. Dit betekent dat de CAO Mumo is gemaakt op basis van een 40 uurs werkweek.
In twee weken werk je 4-5 om gemiddeld de 36 uur te halen. Wanneer jij minder werkt telt dat als een minuur (een arbeidsschuld). Ook een kortere dienst dan 8 uur telt als een min-uur. In de Cao staat dat de plusuren aan het eind van elke maand worden verrekend. Maar er staat ook in dat min-uren over een periode van 12 maanden worden verrekend.
Voorbeeld:
Wanneer jij op 4 oktober 2022 een min-uur maakt, telt deze min-uur mee tot 4 oktober 2023. Zo kan je over een langere periode veel min-uren (een hogere arbeid schuld) opbouwen. De CAO Mumo laat dat op dit moment toe.
Door deze methodiek zie je dat je een arbeidsschuld opbouwt in het voor- en najaar door minder inzetten per week. Deze arbeidsschuld vertaald zich terug in de zomermaanden, wat er vaak toe leidt dat je 5 tot 6 dagen per week werkt. Dit is een jaarlijks terugkerend patroon.
Hoe nu verder?:
Wij als vakbonden vinden dat deze methodiek een veel te grote invloed heeft op de roosters van het personeel. De Cao Mumo is nooit in het leven geroepen om deze methodiek op deze manier toe te passen. Dit geeft juist extra werkdruk met zich mee voor het personeel.
Vakbonden FNV, VVMC en CNV komen tijdens de CAO onderhandelingen met nieuwe voorstellen om de huidige methodiek aan te pakken en te verbeteren!
Met strijdbare groet,
Vakbonden FNV, VVMC, CNV