Signalen

Afwachten, afwachten, afwachten

Arbeidsomstandig- heden en CAO

Tilburg, 26 augustus 2021

Afwachten, afwachten, afwachten

Dat is wat de werkgevers voornamelijk willen. Was het de vorige keer nog wachten op de overheid om opnieuw zeker te zijn van staatssteun, nu wil men wachten tot de vakanties in het land over zijn en op de volgende persconferentie, waarin mogelijk besloten wordt om de mondkapjesplicht op te heffen. Zo kom je nooit aan onderhandelen toe!

Iedere vraag met een financieel karakter die we gisteren stelden werd, meteen terzijde geschoven. Bij onze oosterburen wordt door de machinistenvakbond GDL gestaakt bij het moederbedrijf van Arriva. De GDL vraagt o.a. 3,8% loonsverhoging. De werkgeversvereniging AWVN, waar deze twee werkgevers ook lid van zijn, heeft aangegeven dat er dit jaar een loonsverhoging van in ieder geval 2,8% mogelijk is. Toen we Arriva om een reactie op het bovenstaande vroegen, gaf de woordvoerder, mevrouw Aarts, aan dat ze vasthouden aan wat er in hun voorstellenbrief staat. In deze brief staan twee opties: verlenging van de huidige afspraken of uitstel (afwachten!) van de onderhandelingen. Dat betekent dus of opnieuw een uitermate magere loonsverhoging of afwachten in onzekerheid.

Het is duidelijk dat de werkgevers het onderhandelingstraject steeds weer vooruitschuiven. Men wil onderhandelen op het moment dat het hen uitkomt. Maar dat willen de medewerkers niet! Voor de medewerkers lopen de kosten gewoon door. De medewerkers willen na het aflopen van de huidige cao, op 31 december 2020, snel duidelijkheid over wat ze er in hun portemonnee bij krijgen. De werkgevers laten hun medewerkers, die dag en nacht voor ze klaar staan, in onzekerheid. En dat terwijl de bezettingsgraad in het OV al maanden stijgt en de ondersteuningsmaatregelen voor het OV gewoon doorgaan.

Het geduld van de medewerkers wordt gigantisch op de proef gesteld. Hoeveel geduld hebben de mensen nog?

Wim Eilert | vakbondsbestuurder

Meer binnen dit onderwerp

Signalen

Solidariteit 3 minuten aktie

Sociale- en Spoorwegveiligheid
Signalen

Rijdend Personeel aangevallen in trein bij Den Haag HS

Sociale- en Spoorwegveiligheid
Signalen

Bouwplaats Hoofddorp Opstel

Sociale- en Spoorwegveiligheid
Signalen

Rondgang VVMC nieuw onderhandelingsresultaat NS cao 1 januari 2024 / 1 maart 2025

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

In de vroege ochtend van vrijdag 29 maart jl. hebben bonden opnieuw een CAO resultaat met NS bereikt.

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Signalen

Terug naar de onderhandelingstafel.

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Bekijk meer