Nieuws

Reactie gezamenlijke bonden op standpunt NS pensioenpremie 2022

Pensioen

Vrijdag 12 november 2021

Reactie gezamenlijke bonden op standpunt NS pensioenpremie 2022

Met enige teleurstelling hebben de vakbonden geconstateerd dat wij er niet in zijn geslaagd om met NS tot afspraken te komen over de hoogte van de pensioenpremie voor 2022. Dit betekent dat de premiehoogte voor één jaar wordt verlengd. Deze bedraagt 24%, waarvan 1/3 deel de werknemer betaalt en 2/3 door NS wordt opgebracht. Hierover heeft NS intern reeds gecommuniceerd.

Deze ongewijzigde voortzetting betekent dat in 2022 voor het tweede opeenvolgende jaar het maximale opbouwpercentage van 1.875% weer niet wordt behaald. Daarvoor is een pensioenpremie van 28.5% nodig. Ten opzichte van dit jaar daalt het opbouwpercentage zelfs nog een klein beetje van 1.584% naar 1.578%.

De vakbonden hebben ingezet om, voor 2022 al, een eerste stap in het verhogen van de pensioenpremie te kunnen zetten. Wij weten als geen ander hoe belangrijk de oudedagvoorziening voor onze leden is. Een goede pensioenopbouw is een belangrijke arbeidsvoorwaarden voor jong en oud.

Wij kennen de financiële situatie van NS, maar zijn ook van mening dat de NS’ers, ondanks de dip in het aantal reizigers, met zijn allen Nederland mobiel hebben gehouden en houden. Het zijn de medewerkers van NS geweest die de medewerkers in de cruciale sectoren veilig en op tijd op hun werk en weer thuis hebben laten komen. Dat werk moet gewoon fatsoenlijk gewaardeerd worden en daar hoort wat ons betreft een goede pensioenregeling bij. En vergeet niet dat NS, om de vacatures te kunnen invullen, een gigantische uitdaging in de krappe arbeidsmarkt voor zich ziet. Ook daarvoor heeft NS zelf een groot belang om een goed arbeidsvoorwaardenpakket inclusief pensioenregeling met bonden af te spreken.

Vakbonden zijn er wel content mee dat NS eindelijk de ambitie heeft uitgesproken om uiterlijk in 2025 op een premiepercentage van 28,5% te komen, wat op dit moment voldoende voor de maximale opbouw is. Aan de toezegging van deze ambitie gaan de vakbonden NS, tijdens de cao-onderhandelingen zeker houden. Uiteraard zal in het voorjaar iedere vakbond ook met een volledige eigen voorstellenbrief naar de cao-onderhandelingen toegaan.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Namens FNV Spoor: Kim Baudewijns & Henri Janssen
Namens de VVMC: Rob de Groot & Wim Eilert
Namens CNV Vakmensen: Ike Wiersinga
Namens VHS Railprofessionals: Gezina ten Hove

Meer binnen dit onderwerp

Nieuws

Nieuw resultaat CAO NS 29 maart 2024

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Nieuws

Algemene Leden Vergadering 17 mei 2024

Algemene ledenvergadering
Nieuws

NS wil het onmogelijke mogelijk maken

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Nieuws

Rail&OV stelt nieuwe overgangsdatum vast.

Pensioen
Nieuws

Info ledenraadplegingen VVMC

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Nieuws

Onderhandelingsresultaat cao NS 2024

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Bekijk meer