Columns

Arriva wil niet meer praten!

Arbeidsomstandig- heden en CAO

Dan heb je toch gewoon maling aan je medewerkers?

Tilburg, 23 februari 2023

De onderhandelaar van Arriva heeft ons laten weten dat Arriva niet meer wil onderhandelen. Men wil wachten op wat er aan de OV tafel gebeurt. Waarom?

Er vallen eenvoudigweg meer medewerkers van Arriva onder de OV CAO dan onder de Multimodaal CAO. De CAO Multimodaal is ondergeschikt aan de OV CAO. Gekkigheid ten top. We hebben het hier over 2 verschillende CAO’s.

Waarom moet het treinpersoneel dat valt onder CAO MM afhankelijk zijn van wat er aan de OV tafel wordt afgesproken?

Terwijl er juist aan de treinkant geld verdiend wordt. Een paar maanden geleden werd ons meegedeeld dat Arriva de CAO MM ontzettend belangijk vindt. Deze CAO moest volgens Arriva groeien. Nieuwe medewerkers worden aangenomen onder de CAO MM. Arriva heeft grote plannen met deze CAO. Aldus Arriva. Maar als je dat daadwerkelijk meent dan ga je niet zitten wachten op de OV CAO maar dan ga je met bonden goede afspraken maken. Maar zoals vaker zijn het allemaal praatjes van Arriva. Eind vorig jaar wilde Arriva er begin december uit zijn. Men had zelfs al een datum waarop de nieuwe CAO zouden afsluiten. Praatjes! Arriva stuurde hun onderhandelaar zelfs zonder mandaat naar de onderhandelingstafel. Drie keer kregen we te horen dat Arriva de volgende keer met een nieuw bod zou komen. Praatjes! Arriva kwam met helemaal niets. Tot 2x toe hebben bonden het initiatief genomen om middels een informeel overleg weer formeel met elkaar in gesprek te komen en dat heeft 2x een sneue neus opgeleverd. Sterker nog, 2 weken geleden kregen we een ultimatum om de oren. Als we niet instemden met wat er toen lag ging alles van tafel. Dat is dan de dank voor een constructieve opstelling. Arriva wil maar 1 ding, een zo goedkoop mogelijke CAO. En daarvoor worden de 2 CAO's gebruikt. Naar buiten toe altijd de 'goede werkgever' uithangen maar daar merken de medewerkers niets van. Een zakje drop voor de werkwilligen. Om toch maar, hoe klein dan ook, het verschil tussen stakers en werkwilligen duidelijk te maken. Terwijl bonden zich, zoals afgesproken in het veiligheidsoverleg, keurig aan deze regels houden. En daarmee bedoel ik dat werkwilligen met rust gelaten worden. Het is juist Arriva dat zich niet aan de afspraken houdt. Ondanks de afspraak dat medewerkers niet gevraagd wordt of ze wel of niet staken, is dit al verschillende keren voorgekomen. Maar terug naar nu. Arriva wil dus niet meer overleggen voor een nieuwe CAO MM.

Dan heb je toch gewoon maling aan je medewerkers?

Dik 1100 medewerkers moeten afwachten wat er bij een andere CAO tafel gebeurt. Een CAO waar ze zelf niet onder vallen. Een bizarre situatie! Is het raar dat nog steeds veel mensen weglopen bij Arriva? Nee, natuurlijk niet. Als je eigen werkgever de CAO MM niet serieus neemt dan snap ik wel dat medewerkers naar een bedrijf gaan waar goede arbeidsvoorwaarden zijn. Waar je serieus wordt genomen en er waardering is voor de medewerkers. Ik roep dhr. Hettinga op om nu eindelijk waar te maken wat hij roept. Niet alleen maar praatjes dat de CAO Multimodaal zo belangrijk is, maar dan ook goede arbeidsvoorwaarden met ons afspreken. En niet gaan zitten afwachten wat er aan een andere tafel gebeurt!

 

Meer binnen dit onderwerp

Columns

Column Wim Eilert Werkgeluk

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Columns

Column Wim Eilert Werkgeluk

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Columns

Praten met mensen die geen mandaat hebben heeft geen zin.

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Columns

Motie van wantrouwen

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Columns

Huidige koers NS leidt tot ellende.

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Columns

Waar zijn onze mensen??

Arbeidsomstandig- heden en CAO
Bekijk meer